2015. december 13., vasárnap

Réteges álom

A többréteges sütik jutottak szombaton eszembe, gondoltam, készítek egy saját ötlet alapján kreáltat, nem kis sikerrel:)

Ennek a sütinek a munkássága a várakozásban rejlik, semmi bonyolultság nem jellemzi.



Hozzávalók:

a tésztához:


  • 4-5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 ek rumaroma
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 2-3 ek jó minőségű kakaópor
  • 1 ek sütőpor
ha keményebb lenne a tészta, kevés tejjel lazíthatunk rajta 

fehér krém:


  • 2 vaníliás főzőpuding
  • 5 ek cukor
  • fél liter tej
  • 1 doboz mascarpone, amit elkeverünk 3-4 ek porcukorral
  • 250 ml habtejszín habbá verve, 2-3 ek porcukorral ízesítve

zselé:


  • narancsos üdítő - Mirinda, Fanta vagy egyéb, 7 dl
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 3-4 ek cukor

csokikrém:


  • 15 dkg jó minőségű csokoládé - én étcsokit használtam, az édesség tompítására
  • 250 ml habtejszín           

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és vaníliával habosra kavarjuk, a fehérjéket pedig egy csipet sóval kemény habbá.

A sütőport elkeverjük a liszttel, kakaóval,  hozzákeverjük a sárgájához, majd egy kis habbal lazítjuk.

Hozzáadjuk a rumaromát és a maradék tojáshabot, óvatosan forgatjuk össze, hogy ne törjön.

Egy 40x30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és betesszük sülni. Én 25 percig sütöttem, de szerintem túlsült, kissé száraz lett, lehet elég lett volna neki kevesebb idő is.

Még arra is gondoltam, hogy miután megvan a piskóta, kihűtjük és főzünk egy kis cukorszirupot, tehetünk bele kifacsart narancs levét, azzal jól meglocsolni, biztos dob az ízhatáson.

A fehér krémhez előkészítjük a pudingport, megfőzzük a leírás szerint és kihűtjük. Néha megkavarjuk, hogy ne legyen csomós.

Miután kihűlt, hozzákeverjük a porcukorral elkevert mascarponet és mixerrel csomómentesre keverjük.

A tejszínt habbá verjük, ízesítjük porcukorral és lazán hozzákeverjük a mascarpones pudinghoz.

A zseléhez kimérjük az üdítőitalt, egy kicsit kiveszünk belőle és elkeverjük csomómentesre a pudingot benne, a többit odatesszük forrni.

Megfőzzük mint a sima pudingot és hagyjuk kihűlni azt is.

Amikor a pudingos krémmel megvagyunk elterítjük a piskótán.

Utána rátesszük a zselénket, szépen rásimítjuk.

Jön a csokikrém: a tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokidarabokat, majd addig keverjük, amíg elolvadnak.

Jól lehűtjük, majd habbá verjük.

Ezzel burkoljuk a piskótánkat.

Mehet a hűtőbe, majd szeleteljük.

Jó étvágyat:)


                                                                                            

2015. december 6., vasárnap

Ragacsos, omlós oldalas

A férjem lila káposztát rendelt vasárnapi ebédre, mellé sütöttem ezt a finom, puha, ragacsos, édeskés húsfalatkákat. Már nem sok maradt belőle:)




Hozzávalók:

  • 1,5 kg jó húsos oldalas
  • 4 db szemes bors
  • 3 db babérlevél
  • 2 jó gerezd fokhagyma

a mázhoz:

  • 5 -6 ek ketchup
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 kk balzsamecet
  • 1 ek mustár
  • 2 ek méz
A húst a csontnál óvatosan felszeleteljük és egy kuktába vagy nagyobb fazékba beletesszük.
Hozzáadjuk a fűszereket és puhára főzzük. Nekem 25 perc volt kuktában.

Mikor elkészült, szedjük ki egy nagyobb tálba, csöpögtessük jól le és hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a hozzávalókat alaposan keverjük el és kapcsoljuk be a légkeveréses/grill fokozatot - ha van - a sütőnknél.
Akinek nincs, az forrósítsa jól fel a sütőjét és figyeljen arra, hogy hamar karamellizálódhat a máz a húson és megéghet. Gyakorta kell forgatni.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal vagy zsírral, a húsokat enyhén sózzuk meg, egyenként mártogassuk bele a mártásba, majd pakoljuk a tepsibe és 230 fokon grillezzük 25-30 percig.

Figyeljünk oda, mert könnyen odaég. Amikor jól megpirult az egyik oldala, akkor forgassuk át és hagyjuk a másik oldalát is jól megpirulni.

Lila káposztával, krumplipürével tálaljuk. De csak úgy magában is finom, friss kenyérrel, kovászos uborkával:)

Jó étvágyat:)