2015. október 30., péntek

Citrommázas citromos süti

Ez a süti az a fajta kategória, amit nem lehet könnyen abbahagyni.
A testvérét először a Costa kávézóban kóstoltam, ott a tésztája kissé száraznak bizonyult, de az intenzív citromíz arra késztetett, hogy kutassak a receptek között és próbáljam ki őket.
Ezt a receptet választottam végül, kissé módosítottam a hozzávalókon, a végeredmény egy rendkívül puha tészta, mennyei ropogós citromréteggel.
A süti receptjére itt bukkantam rá.




Hozzávalók:

a tésztához:


  • 30 dkg margarin
  • 28 dkg kristálycukor
  • 35 dkg liszt
  • 6 tojás - én utóbb tojáshiány miatt csak 3-al készítettem, szuper volt úgy is, nem lesz olyan magas, de ízélménye nem változik
  • 2 egész citrom leve és reszelt héja - lehetőleg kezeletlen citromhéjat használjunk, itt nálunk a Lidl és az Aldi kínálja
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só
  • 1 ek sütőpor

a mázhoz:


  • 30 dkg porcukor
  • 1 citrom leve

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat törjük fel külön egy tálba. A margarint dobjuk be a mikróba egy rövid időre, hogy puha legyen, majd a cukrokkal  kavarjuk habosra.

Tegyük bele a tojásokat, kavarjuk jól össze, aztán mehet bele a citromok leve és héja, meg a vaníliaaroma.

A sütőport vegyítsük össze a liszttel, pici sóval és keverjük a tojásos masszához.

Szép sima tésztát kapunk.

Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk a tésztát bele, majd tegyük a sütőbe 30 percre.

Közben a porcukrot a citromlével keverjük el, tegyük félre.

Miután a süti megsült, hagyjuk hűlni, és csak akkor kenjük a mázat a tésztára, ha langyos, különben meg fog olvadni a cukor a tésztán és nem lesz mutatós.

Eszméletlen finom!!!!!!

Jó étvágyat:)