2015. június 21., vasárnap

Karamell sűrített tejből

A marlenka receptjével már egy jó ideje kacérkodok, a krémhez szükséges a karamell.
Létezik több verzió is, én most egy kuktás verziót hoztam Nektek, amivel aztán tényleg semmi macera nincs és a végeredmény lenyűgöző.






Hozzávaló:

  • 1 kis doboz - 375g - sűrített tej
  • kukta, meleg víz
A dobozos sűrített tejet egy kisebb befőttes üvegbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét és belehelyezzük egy kuktába.

Annyi melegvízzel töltjük fel, ameddig ér a kence az üvegben.
Rátesszük a kukta tetejét, majd minimumon kezdjük főzni.

Amikor felforrt, kiengedi az első gőzöcskéket, attól számítva másfél órát főzzük.

Fontos, hogy minimumon készüljön, ne vigyük fel a lángot.

Amikor letelt az idő, NE nyissuk fel a kuktát, hanem hagyjuk egy fél napig benne az üveget, hogy magában hűljön ki. Ha előbb nyitjuk ki, felrobbanhat, mivel át van forrósodva.
Érdemes este elkészíteni, akkor egy éjszaka alatt teljesen kihűl.

Nem kell félni a kuktától, nem ördögtől való, ha betartjuk a helyes használati útmutatásokat.

Ha nincs kuktánk, akkor lábasban vagy fazékban is el tudjuk a karamellt készíteni, akkor 3 órát kell a forrásponttól kezdődően főzni.




A végeredmény egy sűrű, kásás karamell, ami nagyon-nagyon finom:)
Én ehhez a mennyiséghez kevertem 20 dkg puha vajat, géppel jól kihabosítottam és megtöltöttem a mézes lapokat.

Keverhetjük tejszínnel, vagy fagyira kanalazva, esetleg palacsinta töltelékeként végezheti, a lehetőségek tárháza elég széles.

Jó étvágyat :)


Amerikai káposztasaláta

Hát, annyiszor hallottam erről a remek salátáról ódákat zengeni, hogy gondoltam, én is kipróbálom.
Az igazság az, hogy nem tulajdonítottam nagy jelentőséget felé, ez is csak egy saláta, káposztából. Ennyi.
Aztán tegnap este összedobtam, a mai ebédhez...háááááááááááááááát........a hűtőt lezártam....magam elől is :))






 Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej fehér káposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 dl majonéz
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek méz
  • só, bors
  • 5 csepp almaecet

A menet egyszerű:  a káposztát 1,2 mm-es vékonyságúra aprítottam géppel, de akinek van hozzá kedve és türelme, le is reszelheti a nagyobb lyukún.

Lereszeltem a répát és a hagymát is, majd egy nagyobb tálba borítottam a zöldségeket és sóztam, borsoztam, pár csepp ecettel jól elkevertem.

Én kézzel szoktam végezni a műveletet, hamarabb megy és jól keverednek az ízek.

Egy másik tálkába kinyomtam a tubusból 2 dl majonézt - aki szereti és van ideje, készíthet saját készítésű majonézt, vagy tartármártást - hozzákevertem az olajat és a mézet, majd szép simává elegyítettem.

Ráöntöttem a salátára és nagyon jól összedolgoztam.
Egy éjszakát hagytam a hűtőben összeérni.



Magában vagy sült húsokhoz isteni, egyszerűen ellenállhatatlan!!

Jó étvágyat :)