2014. március 8., szombat

Diókrémes csokitorta

Zoltán névnapra készült ez a fantáziatorta, tegnapelőtt gondoltam ki, egyetlen alkotóelem a dió volt, ami nagyon bejött, és köré építettem a többi hozzávalót:)

Nem nehéz egyébként elkészíteni és valóban finom és mutatós.





Hozzávalók:

a tésztához:

  • 7 egész tojás
  • 7 ek cukor
  • 8 dkg liszt
  • 4 ek kakaó
  • 1 dl olaj
  • fél csomag sütőpor
  • másfél ek rumaroma

a krémhez:

  • fél liter 30% habtejszín -  esetleg fixáló, de ha jól fel van verve, nem esik vissza - 
  • 1 doboz mascarpone 250g-os
  • 1 ek vaníliaaroma 
  • 20 dkg darált dió
  • 16 dkg porcukor a tejszínhez
  • 8 dkg porcukor a mascarponehoz - itt megjegyezném, hogy nekem ennyi elég volt az édességéből a cukornak, de kóstolni kell, ha valaki édesebbet szeretne, tegyen többet hozzá

díszítéshez: mazsola, olvasztott csoki - kb. 7 dkg, a lényeg, ne legyen túl vastag, kevés olaj


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés citromlével kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, rumaromával jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált kakaóport, olajat és a liszttel előre elvegyített sütőport.

Óvatosan hozzákeverünk egy kis fehérje habot, azzal lazítjuk, majd a többit is hozzáadjuk.

A masszát egy sütőpapírral bélelt kerek sütőformába öntjük, 180 fokos sütőbe toljuk -  melegítsük elő a sütőt! - és sütjük 35 percig. Én légkeverésesben készítettem, ha gázosod van, akkor vedd minimumra a hőfokot és úgy süsd, mert különben elég.

Miután kisült, hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet: a tejszínt kemény habbá verjük, amibe előzőleg belekeverjük  a 16 dkg porcukrot. A mascarponehoz hozzáadjuk a vaníliaaromát és a többi cukrot, azt is simává keverjük.

Belekeverjük a darált diót is, de úgy, hogy egy keveset kiveszünk a tejszínből, belekeverjük a mascarponeba, ahhoz megy a dió és a maradék tejszínhab, nagyon óvatosan összeforgatva.

NE használjuk fel az összes tejszínt, tegyünk félre egy keveset a torta oldalainak a dekorálásához, ha szeretnénk.

A tortát kettészeljük, lehet felezni de lehet úgy is, hogy inkább az alja körül vágjuk át, így a krém és a torta tésztája egyforma lesz, majd megtöltjük vele a tortát és ráborítjuk a levágott tetőt.

Vízgőz fölött megolvasztjuk egy kis tálkában a csokit 1-másfél ek olajjal, majd hagyjuk kissé kihűlni, úgy öntjük a tortára.

A végén a maradék tejszínnel bevonjuk a torta oldalát és mazsolát szórunk a tetejére.

Marha finom, próbáljátok ki:)

Jó étvágyat:)