2012. augusztus 26., vasárnap

Tortilla (ejtsd: tortijja)

A tortilla a mexikóiak alapeledele, kis lepénykék, amiket jól meglehet tölteni mindenféle húsos, zöldséges finomsággal, de ha feldaraboljuk, akkor mártogatós alapként is funkcionál.

Én egy könnyed, salátás, csirkehúsos változatot mutatok be nektek, ami ízletes és nagyon hamar elkészül.



Hozzávalók:


  • 4 tortilla lap 
  • 1 csirkemellfilé 
  • 3 szál újhagyma
  • 5 ek olaj
  • gyros fűszerkeverék
  • 1 fej jégsaláta
  • 2 natúr joghurt
  • 1 tasak Ezersziget salátaöntet por
  • 1 ek szárított paradicsom- ez el is hagyható, bővebben találsz infókat róla itt
  • 1 marék szőlő
  • 1 marék reszelt félkemény sajt


A csirkemellet felcsíkozzuk és megszórjuk bőven a gyros fűszerrel.  A tálat lefóliázzuk és egy órára megy a hűtőbe pácolódni.

Addig a salátát megmossuk, lecsöpögtetjük róla a vizet és apróra vagdossuk.

A joghurtokat egy nagyobb pohárba vagy edénybe borítjuk és csomómentesre keverjük benne a salátaöntet port.

A szőlőt megmossuk és ha nagyok a szemek akkor felezzük.

A csirkéket egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon, fedő nélkül megpirítjuk - ez kb. 20 perc - és amikor már majdnem megvannak, hozzádobjuk a darabolt hagymát meg az apróra vágott aszalt paradicsomokat.  Még néhány percig kevergetjük, hogy a hagyma is puhuljon meg.

A sajtot lereszeljük és megszórjuk vele a salátánkat, amibe előzőleg beleöntjük a joghurtos salátaöntetet.

Elővesszük a tortilla lapokat és a gázrózsára dobjuk néhány másodpercig, amíg elkezd kunkorodni a szélük, akkor gyorsan átmelegítjük a másik oldalát is és mehet bele a töltelék: egy adag husi, rá egy adag joghurtos saláta majd a tetejére újból néhány csík csirke.

A lépéseket fotóval rögzítettem, hogy egyszerűbb legyen az elkészítése:


1. A tortilla tekercset megmelegítjük és ráhelyezzük a vegyes tölteléket.








2. A tekercs alját kissé behajtjuk.










3. Ráhajtjuk a tekercs mindkét oldalát és kissé megnyomkodjuk, hogy álljon szorosan - nem fog:))








4. És  kész a tortilla tekercsünk. Lehetőleg hajtogatásunk alul kerüljön a tálalásnál, hogy ne bomoljon ki és szotyogjon ki belőle a töltelék.













Jó étvágyat:)

2012. augusztus 21., kedd

Aszalt paradicsom

Ez a hét ideális a paradicsom aszalására: ha Ti is szeretnétek  fincsi paradicsomot eltenni, itt az idő, ne késlekedjetek!



Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-2,5 dl napraforgó olaj

Soha nem tettem el aszalt paradicsomot, viszont már vásároltam a boltban, de arany árban mérik, így nem vettem túl gyakran.

Mély, intenzív íze rengeteg felhasználási módot kimerít: levesek, pizzák, tészták, kenyér, pogácsa, saláták és még sorolhatnám.

Én nem bírtam megállni és úgy megszárítva is csipegettem belőle, tényleg nagyon finom.

A hűtőben megmaradt egy kg vegyes paradicsom, volt köztük lucullus fajta meg koktél és akadt sárga színű is. A lényeg, hogy mindegyik érett, zamatos volt.

Mivel bőven akadt utánpótlás, arra gondoltam, hogy nemes helyet biztosítok a kissé túlérett példányoknak: megaszalom és elteszem őket hidegebb időkre.

Kibéleltem két tepsit sütőpapírral, a paradicsomokat megmostam, szárazoltam és vékony szeletekre vágtam.

Lefektettem egymás mellé a tepsibe, majd kitettem a teraszra a tűző napsütésbe.

Két napig voltak kint, azalatt csontszárazra aszalódtak. ( éjszakára behoztam )

Van aki megsózza a paradicsomokat  miután felkarikázta, hogy a nedvesség hamarabb elpárologjon és tartósítás céljából sem utolsó, én nem sóztam, csak természetes módon aszaltam.

Egy kisebb üveget kiforraltam, szárazra töröltem és beletömködtem a paradicsom szeletkéket, tettem 1-2 gerezd fokhagymát is közé.

A napraforgó olajat megmelegítettem - nem forraltam - és a paradicsomokra szépen rácsorgattam, aztán lezártam a tetőfedővel.



Hagytam kihűlni a konyhapulton, majd bekerült a hűtő alsó, leghidegebb részébe.

Mivel nincs benne semmi tartósítószer, nem tudom meddig bírják a paradicsomok, remélem néhány hétig igen, aztán gyorsan elhasználom őket.

Jó étvágyat:)

2012. augusztus 15., szerda

Áfonyás (halloween) muffin

Hát, a látvány láttán kicsit hezitáltam, hogy elétek tárjam vagy sem ezt a finom, de látványában annál lelombozóbb muffint, de úgy voltam vele, hogy miért is ne, hiszen erről is szólnak a gasztro blogok, továbbá bizonyíték, hogy néha elhagynak a szárnyaim:)

Jó hír, hogy ezt a muffint melegen ajánlom gyerekeknek Halloween-re, biztos siker, látványában mindenképp:)))





Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 2 ek fekete áfonyalekvár
  • 3 ek tej
  • 1 tk vaníliáscukor
  • 15 dkg cukor
  • késhegynyi szegfűszeg 

A tojásokat megmossuk és egy nagyobb tálban egyenként felütjük.
A kétféle cukrot a tojásokkal habosra keverjük kézi habverő segítségével.

Hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott zsiradékot, aromát, szegfűszeget és jól elkeverjük.

A lisztet a sütőporral egy papírtörlőn elkeverjük és a masszához adjuk, majd 3 evőkanál tejjel fellazítva csomómentesre keverjük.

A masszát kettéosztjuk két edényben: az egyikbe belekeverjük a 2 evőkanál áfonyalekvárt - lehet többet is tenni, de akkor lesz igazán mutatós, ha friss bogyókat keverünk bele -  a másik massza világos marad.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és elkezdjük a paprírkapszlikkal bélelt muffinformákat megtölteni: alul kerül egy réteg áfonyás massza, rá egy világos és a tetejére szintén áfonyás megy.

Kb. 20 percig sütjük őket közepes hőfokon, 12 darab lesz belőle.

Jó étvágyat:)



2012. augusztus 12., vasárnap

A Nyertes öröme

Most olvastam el Iza honlapján az utolsó bejegyzést, gondoltam, megosztom veletek is az Ő örömét és fotóit.

Kattintsatok az alábbi linkre és nézzétek meg Ti is:

http://septemberincluj.blogspot.hu/2012/08/gasztro-nap.html

2012. augusztus 7., kedd

A Nyertes receptje

Tejszínes  grillezett csirke

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 kis doboz tejszín
  • 2 felső csirkecomb


A csirkecombokat kicsontozzuk, szeleteljük, klopfoljuk, 1 dl fehérborral meglocsoljuk, grillfűszerrel pácoljuk, majd grillsütőn megsütjük.

2 evőkanál vajban, 1 kisebb fej lilahagymát dinsztelünk. A megreszelt sárgarépát és zellergumót, fedő alatt  pároljuk, majd hozzáadjuk a  dinsztelt  lilahagymához  és az egészet locsoljuk a tejszínes öntettel.

Köretként tálaljuk.  
Jó étvágyat!

A Nyertes

Kedves Olvasóim, Konyhatündérek!

Tegnap megtörtént a sorsolás az előző játék nyertesével és Fortuna kegyeltje Izabella lett a remek receptjével.

Gratulálunk Neki, köszönjük, hogy vette a fáradtságot és elkészítette a leírtak alapján a receptet és beküldte nekünk.

Továbbá köszönjük azoknak is, akik beküldték a recepteket de nem nyertek, nekik üzenjük, hogy lesz még játék hamarosan, ne csüggedjenek.

A Nyertes meglepetés ajándéka egy olyan könyv, amely a gasztro blogokról ír és azokról, akik ezeket a blogokat vezetik, továbbá 15 remek recept elkészítéséhez ajánlanak fel segítséget.

Remélem Iza, örülsz neki:)


2012. augusztus 2., csütörtök

Rizses lecsó

Igazából azt a lecsót szeretem, amelyik nem tartalmaz rizst vagy krumplit. Nekem ez a két alapélelmiszer olyan nem oda illőnek tűnt egészen tegnap estig, amikor is elkészítettem a férjem kérésére a lecsót rizzsel. Egész jó lett:)



Hozzávalók:


  • 3 fej lilahagyma
  • kevés olaj
  • fél kg tv paprika ( nem tévé:)
  • 3 darab kápia paprika
  • 3 közepes paradicsom
  • 4 tojás
  • 5 darab virsli bőr nélkül lehetőleg füstölt vagy füst ízű
  • 1 főzőtasakos rizs 

Első lépésben pucoljuk meg a hagymát és vágjuk vékony szeletekre. Keressünk egy nagyobb edényt a konyhaszekrényben, öntsünk alá egy kevés olajat és a hagymát dinszteljük puhára.

A paprikákat mossuk meg, majd az ujjunkkal nyomjuk be a csumájukat és kézzel kanyarítsuk ki .Nagyon könnyen kijön, nem kell késsel vagdosni meg fölöslegesen pepecselni velük. A maradék magokat is szedjük ki a paprikákból.

Vágjuk ketté, majd azokat is felezzük és kezdjük el szeletelni, nem túl vékonyra. Lehetőleg egyforma méretűre vagdossuk, különben nem készülnek meg egyformán.

Tegyük a hagyma közé a paprikákat és jól keverjük össze. Sózzuk esetleg borsozzuk őket és egy kevés vízzel felöntve lefödjük.

A paradicsomokat mossuk meg és egy kisebb edénybe tegyünk vizet, majd forraljuk fel.
A paradicsom tetején ejtsünk egy kereszt alakú bemetszést, majd dobjuk 1-2 percre  a forró vízbe, hogy könnyebben tudjunk megszabadulni a héjától.

Hámozzuk meg őket, kockázzuk fel és amikor már majdnem kész a paprika, akkor tegyük bele a paradicsomokat is, hogy tudjanak a zöldségekkel együtt elkészülni.

Ha valaki több paradicsomot szeretne, számítson arra, hogy savasabb lesz a lecsója, aminek a gyomra nem biztos, hogy köszönetet fog mondani.

 A tojásokat verjük fel kis sóval és a forró zöldségek közé zuttyantsuk bele, majd keverjük amíg elkészülnek.

Közben tegyük oda a rizst főni egy külön edényben, hogy mire elkészül a zöldségünk, tudjuk belekeverni.
A rizst leszűrés után megbolondíthatjuk egy kevés vajjal meg egy kocka ételízesítővel, nem fog rontani az összhatáson.

A virsliket nagyon kevés olajban pirítsuk meg, daraboljuk tetszés szerint és a legvégén adjuk az ételhez.

Jó étvágyat:)