2012. május 31., csütörtök

Tiramisu



Közkedvelt édesség, olasz jelentése "emelj fel", "dobjál fel".

Hát, aki elfogyaszt egy adagot belőle, minden bizonnyal feldobódik:)
Mint minden híres édességnek, a tiramisunak is millió receptváltozata ismert, aki felüti a netes szakácskönyveket, minden bizonnyal változatos összetétellel találkozik.

Két közös vonás van minden receptben: a krémsajt és a babapiskóta.
A többi alapanyag arányában eltérő lehet, de éppen ez a lényege minden receptnek, hogy más mint a többi.

A legelső mozzanat a kávé lefőzése. Készítsünk dupla adag presszó kávét, majd hagyjuk kihűlni.
A saját receptemhez szükség van 6 tojásra, amiket előzőleg jól megmostunk langyos folyóvíz alatt.
A tojásokat szétválasztjuk, egy nagyobb tálba tesszük a fehérjéket és egy kisebbe a sárgákat.
A fehérjére facsarjunk egy kis citromlevet, hogy kemény, selymes habot kapjunk, miután mixerrel felvertük.
Amikor kész a tojáshab, folytassuk a sort a sárgákkal.

Tépjünk fel 2 zacskó vaníliás cukrot - ajánlom azt a fajtát, amelyikbe bele van őrölve a vaníliarúd is, mert ettől még pikánsabb, finomabb lesz a krém - majd szórjuk bele a sárgák közé, vegyünk egy zacskó kristálycukrot ki a szekrényből és 6 evőkanálnyit mérjünk bele a tálba.
Mikor ezzel megvagyunk, egy fakanál segítségével lazán keverjük össze.

Mossunk meg egy citromot, jól szárazoljuk át és reszeljük a sárgák közé az egészet. Figyeljünk arra, hogy a citrom héját reszeljük le és ne a héj alatti fehér részt is, mert attól kesernyés ízt kap a krémünk.

Amikor ezzel megvagyunk, fogjuk a mixert és jól keverjük ki a tojássárgákat habosodásig.
A már előkészített doboz mascarponet -250g - felbontjuk és belekanalazzuk a tojássárgák közé, majd a mixerrel csomómentesre keverjük. Ez néhány másodpercet vesz igénybe.
Fogjuk a tojássárgás krémünket és óvatosan összevegyítjük a felvert fehérjékkel. Mindezt egy olyan fakanállal végezzük, aminek a közepe lyukas vagy üreges, hogy a hab lazán tudjon elkeverődni és ne essen vissza.

A kavargatást mindig alulról felfelé végezzük, lazán mindaddig, amíg el nem vegyül a két komponens.
A kihűlt kávéhoz adhatunk rumaromát is, kb 3-4 evőkanálnyit, vagy ha még különlegesebbé szeretnénk tenni a desszertet, akkor löttyintsünk bele 3-4 vagy még akár 5 evőkanálnyi mandulalikőrt is.

Még szükségünk lesz 2 zacskó babapiskótára, amiket belemártogatunk mindkét oldalán a kávénkba és szép sorban lerakjuk egy nagyobb tálba. a mártogatás ne áztatás legyen, tehát fogjuk a piskóta egyik felét, gyors mártás a kávéba, majd a másik fele is és mehet a tálra. Ha keveset mártunk bele, akkor nem fog kellően megpuhulni, ha sokat, akkor szétázik a desszert.

Én egy 30x30-as kerámiatálat szoktam erre a célra bevetni, a magassága 2 cm, ez az általam leírt adag megtölti az edényt.
Egy réteg kb. 10 babapiskótát foglal magába, erre jön a krém fele, szépen elegyengetve, majd következik a második babapiskóta réteg és legvégül betakarva a maradék krémmel.

Mikor a művelettel megvagyunk, tegyünk egy alufóliát az edény tetejére, vigyázva arra, hogy ne ragadjon rá a krém és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral majd egy húslapáttal szeletelve tálaljuk.

Tipp: ne holmi olcsó kakaót használjunk, mert a brutális ízvilága "megmérgezi" a desszeret, válasszunk kisebb kiszerelésben jó minőségű kakaót, ami nem fekete hanem aranybarna, meglátjuk a különbséget és az ízharmóniát.

Buon appetito:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése